ARMUT
WILLAMS

Ağaçlar gençken dikine kuvvetlice büyür, verim başlayınca gelişme yavaşlar ve yayvanlaşır.Meyvesi orta iri - iri konik, boyunlu, orta kısmı geniş armut biçimindedir. Meyve kabuğu açık yeşil, ince, sap çukuru çevresi paslı, yeme olumunda sarı renktedir. Meyve eti beyaz, ince dokulu, tereyağı tipinde, çok sulu, tatlı ve aromalı olup kalitesi mükemmeldir. Sofralık, kurutmalık ve konservelik olarak kullanılmaktadır.Tozlayıcıları Akça, Mustafabey, Comice Hasat Zamanı Ağustos un 4. Haftasıdır.
CONFRANCE

Ağaç orta kuvvette olup erken meyveye yatar, dayanıklıdır ve partenokarpi nedeni ile verimliliği yüksektir. Ancak itinalı bir budama ister, aksi takdirde meyvenin boyu ve kalitesi zarar görür. Ayva ağacının değişik çeşitleriyle benzerliği vardır.Her zaman virusten ari malzeme kullanılması tavsiye olunur.
Meyve şekli bazen düzgün değildir (partenokarpi veya yetersiz tozlanma nedeniyle), orta büyüklükte veya iridir. Yeşil kabukları üzerinde bariz pas renginde benekleri vardır. Meyve eti beyaz-krem rengindedir, tatlı ve hoş kokuludur.Kontrollü atmosferde aylarca saklanabilir. Ancak olgunlaşmış meyvelerde meyve eti kolaylıkla bozulabilir.
Hasat Zamanı Ağustos sonudur.
ETRUŞKA

Erkenci bir armut çeşidi olan etruşka armudunun hasat tarihi Haziran ayının son çeyreğinde olmaktadır.Etruşka armudu meyvesi gayet iyi , dalda bekleme süresi uzundur.Etruşka armut bahçelerinde tozlayıcı armut çeşidi olarak yine erkenci armut çeşitlerin haziran güzeli armudu ve akça armudu kullanılabilrmektedir.Profesyonel veya hobi amaçlı bahçe yapacak olan kişilere uygun olan bir çeşittir.Yüksek rakımlı bölgelerde hasat Temmuz ayı içerisinde rakımı 300 metre altın olan yerlerde Haziran sonunda hasat edilmektedir.Yarı bodur ohf333 anacı ile uyumu iyi olan bir armuttur.

Orta Kuvvetli, Dik. Ağaçları güçlü ve erken verime yatar, yarı dik ve hızlı gelişir. Verimli ve ülkemizde çok yaygın bir çeşittir.
Meyve iri ve konik şekillidir. Meyve kabuk rengi hasat döneminde açık yeşil zemin üzerine al yanaklıdır. Meyve eti beyaz, orta sulu ve orta lezzetlidir. Soğuk hava deposunda olgunluğa ulaştığında kabuğu sarı renk alır ve uzun süre depolanabilir.Tozlayıcıları Williams, Abbe Fetel dirHASAT ZAMANI Temmuzun 2. Haftası ve 3. Haftasıdır.
NASHİ HOSUİ

Bildiğimiz armut çeşitlerinden farklı olarak çok suludurlar ve hasat edildikten sonra uzun süre rengini korurlar ve uygun soğutma uygulandığında çok uzun süre tazeliğini kaybetmezler.Bilinen armut çeşitlerinden farklı yuvarlak şekillidirler.Hatta şekil olarak elma fidanına benzemesinden dolayı elma armudu da denmektedir.Bir istisna olarak bildiğimiz armut fidanına şeklen benzeyen bir Naşi türü de bulunmaktadır.Bazıları sarı renkte , kırmızımsı kahverengi ,bazıları ise bronz renktedir ve üzerinde noktalar bulunur. Bu şekliyle ilk bakışta diğer meyvelerden farklı bir görünüşe sahiptir.