top of page

IŞIKLAR

ışıklar.jpg

Meyvelerinin  boyutu orta olan, kabuk rengi açık yeşil, yuvarlak ve yüzeyi pürüzsüz olan Işıklar türü kestane fidanları arasında en sık tercih edilen çeşitlerden biridir. Işıklar kestane meyvesi etli olduğu gibi lezzeti ile de tartışılmaz özellikte olmasının yanında bol verimliliği olan bir yapıya sahiptir.Gevşek yapılı topraklarda daha verimli olan Işıklar kestane fidanı, temmuz aylarında hasat edilir. Soğuğa oldukça dayanıklı olan bu fidan çeşidi, sonbaharın ilk soğuk havasına karşı hassas olabilir. Orjini Anadolu olan bu lezzetli meyve hasat zamanı geldiğinde yeşil renkli dikenli kozasından çıkartılarak toplanır.

Kemer

Bursa-Kestanesi-Fidanı-Verben-Tarım.jpg

Ağaçları dik gelişme göstermektedir. Meyveleri orta irilikte, sert ve açık kahverengidir. Meyve eti ince, yumuşak, kaliteli olup lezzetlidir. Depolamaya uygundur.Kestane kışın –300C’ ye kadar dayanmaktadır. Ancak ilkbaharın geç sonbaharın ilk donlarına karşı hassastır. Yıllık yağış ortalaması 600-1600 mm olan yerlerde yetişir. Çiçek döneminde yağan fazla yağış döllenmeyi etkileyeceği için fazla yağışı sevmez. Fazla yağış mantar hastalığı nedeniyle yaprakların dökülmesine yol açar.Kestane kazık köklü olduğu için toprağın gevşek yapılı ve geçirgen olması gerekir. Daha çok volkanik kaynaklı potasyumca zengin toprakları sever. Ağır ve killi topraklarda mürekkep hastalığına yakalanması kolaylaşır. Soğuğun toplandığı çukur vadilerde kestanelik kurulmamalıdır. Yamaç araziler bahçe için idealidir.

MARIGOULE.png

Ağacı orta kuvvette ve yayvan şekilde büyür. Bol verimli bir çeşittir. Meyveleri iri-çok iri, meyve kabuğu orta kalın, açık mahun kahverenginde ve parlaktır. Meyve eti krem renkli, kalitesi oldukça iyidir. Bursa yöresinde Ekim ayının ilk haftası olgunlaşır. Maraval çeşidi tozlayıcı olarak kullanılabilir. Kestane şekerlemesi sanayinde ve sofralık tüketime uygun bir çeşittir. Kestane dal kanseri ve mürekkep hastalığına karşı oldukça dayanıklı bir çeşittir.

Marigoule

bursa-osmanoglu-kestane-fidani.jpg

Marigoule Kestane Ağacı orta kuvvette ve yayvan gelişim gösterir. Orta ince kabuklu, iri ve verimli kestane cinsidir. Kabuğu açık kahverengi ve parlaktır. Meyve rengi krem rengi, kalitesi oldukça iyidir. Kışın yapraklarını döken kestane ağacı, baharda tekrar yeşillenir. Bulunduğu konum ve toprak yapısına göre 10 – 15 günde bir defa sulamak yeterli olacaktır. Kışın iklim çok kurak gitmezse sulama yapılmaz. Fidanın dikimi için potasyum bakımından zengin toprak tercih edilebilir. Ağır, killi, su geçirgenliği yüksek olan toprak tercih edilmemelidir. Yaşlanmış, verimi düşmüş ağaçlarda ana dallar kuvvetli budanarak yeni sürgün oluşumu sağlanır. Böylece ağaç gençleşir ve verim oranı artar. Hasat zamanı Ekim ayının ilk haftasıdır.

bottom of page